Nieuwezijds Voorburgwal 225 atriumdak

Construsoftbimawards - Nieuwezijds Voorburgwal 225 atriumdak
Kategorie Projekty menšího rozsahu
Rok 2019
Země Benelux
Organizace Vic Obdam Staalbouw B.V.
Autor Jasper Bakker
Klient BAM Bouw en Techniek regio Noordwest
Místo stavby Amsterdam

De voormalige drukkerij en redactieruimte van de Telegraaf, nu rijksmonument, vervolgens Kasbank ligt midden in de historische binnenstad van Amsterdam. Het rijksmonument bevindt zich op de Nieuwezijds Voorburgwal 225.

Eerder is de vloer van de tweede verdieping gedeeltelijk verwijdert. Hiervoor is een staalconstructie geengineerd en geplaatst. Geïntegreerd in de staalconstructie is een oplegging voor een staalplaat-betonvloer. Vervolgens is hier bovenop een nieuw atriumdak geëngineerd.

Om de aansluitingen te realiseren is het bestaande pand ingescand met behulp van een 3D laserscanner. Zodoende wordt er een puntenvlak gemaakt. Aan de hand van dit vlak kan de geometrie van het bestaande pand bepaald worden.

Dit atriumdak gaat tevens functioneren als draagconstructie voor Kerta Boxen. Dit is een houtconstructie geschikt voor grote overspanningen. Door middel van het gebruik van BIM zijn de posities van de Kerta Boxen bepaald. In de staal constructie zijn hiervoor bevestigingsgaten geïntegreerd. Er zijn voorzieningen meegenomen in de staalconstructie voor de werktuigbouwkundige installaties. Dit resulteerde in grote sparingen in het lijf van de staalprofielen wat benadelend is voor de sterkte van de staalconstructie. De profielen zijn hierdoor verstevigd.

De staalconstructie van het atrium is in twee fases opgezet. Dit komt omdat de bouwkraan was opgebouwd in het gebied waar het atriumdak moest komen. Zodoende is eerst om de kraan heen gebouwd. Nadat de kraan gedemonteerd was, is de rest van het atriumdak gebouwd. In totaliteit weegt de constructie van het glasdak circa 22 ton.

The former printing and editor office of the dutch newspaper “de Telegraaf”, declared national monument is located in the center of Amsterdam at Nieuwezijds Voorburgwal 225.

Earlier third floor was partially removed. To place this floor a steelconstruction was engineered and placed. Integrated in the steel beams are provisions for the steel deck concrete floor. Atop of the new concrete floor is the roof of the atrium.

The connection to the current building is realised by a 3D laserscanner. When the building is fully scanned the geometry of the building can be determined.

The roof of the atrium will serve as a load-bearing structure. Kerto Boxes are mounted on top of the steel construction. The boxes is a wooden frame suitable for large spans. By using BIM we exchanged the models. This way the position of the fasteners can be determined. Holes were added in the steelconstruction for the assembly of the Kerto Boxes. Other provisions were added to the steelconstruction for the air treatment and central heating unit. This resulted in holes in the web of the steel profiles. These profiles had to be reinforced.

The steel structure was assembled in two fases. It had to be done in two fase because the crane was in the way. The steel structure was first assembled next to the crane. When the first fase was finished, the construction crane was disassembled. At last the final fase of the roof was completed. The total weight of the steel structure weighs 22 metric tons.

Komentáře

  Subscribe  
Upozornit na