Houtskeletbouwkap voor nieuwbouw Posterijen te Voorhout

Construsoftbimawards - Houtskeletbouwkap voor nieuwbouw Posterijen te Voorhout
Category Small Scale Projects
Year 2019
Country Benelux
Organization Houkesloot Toelevering BV
Author Klaas Jansma
Client De Raad Bouw BV Katwijk
Place of construction Leeuwarden (productie) en Voorhout (montage door derden)
Tags

Productie en levering van prefab HSB- elementen voor wand- en dakelementen. De dakelementen waren dermate complex dat 2D niet werkbaar was, dus Tekla Structures bood hier de oplossing. Dit project is gek genoeg niet aangenomen als BIM project, maar als traditioneel 2D. Voor de HSB wand- en gevel elementen was dat geen probleem, maar de kapconstructie (onze BIM awards inzending) bleek na een week 2D toch anders uit te pakken. Toen bleek dat de staalconstructie, kalkzandsteen en prefabbalkons, evenals de betonconstructie als IFC beschikbaar waren hebben we besloten om de kap compleet met prefab dakkapellen in Tekla te gaan uitwerken.

De complexiteit van de kap uit zich in een schil die over twee verdiepingen loopt en daarbij in dakhelling varieert van stijl van bijna verticaal naar hellend. Voor de eerste bouwlaag hangt de (bijna verticale) kap aan de vloer van de derde verdiepingsvloer en steunt af via een gootconstructie tegen de vloer van de tweede verdieping. De kap van bovenste laag staat met een kreupele stijlconstructie op (ook) de derde verdiepingsvloer en steunt af op de dakvloer. Haaks op de langs kap bevinden zich dwarskappen, die wéér een andere dakhelling hebben. De in- en uitwendige hoekaansluitingen brengen de nodige kil- en hoekkeperproblematiek met zich mee. Daar kwam bij dat de woningscheidende wanden op sommige plekken door de kilkepers heen moesten lopen. Ook de brede balkons met grote dakopeningen vroegen een niet alledaagse oplossing.

Door met Tekla de dakelementen spoor voor spoor op te zetten is het geheel uiteindelijk tot stand gekomen. Door gebruik te maken van 3D-afsnijdingen werden dubbele schuintes gemaakt, welke middels een BVX-export naar de Hundegger zijn gestuurd en zijn de sporen op maat gekort. Voor we tot productietekeningen zijn overgegaan is het model uitvoerig gecheckt op passing in relatie tot andere relevante casco-onderdelen. Voor de productie is naast 2D-werkplaatstekeningen (met 3D- inzet) ook gebruik gemaakt van de IFC per merk- export van CS. In de werkplaats kon men via een tablet elementen per stuk bekijken van alle kanten. Dit heeft er voor gezorgd dat de productie zonder problemen is verlopen. Ook de uiteindelijke passing op de bouwplaats bleek goed te zijn, iets wat het uitvoerend personeel van onze opdrachtgever niet had verwacht.

Production and delivery of timber-frame building elements for cascading and roofing. The roofing- elements needed a 3D approach instead of 2D, because of its complexity. Tekla Structures offered a solution in this process.

Leave your comment

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
4 years ago

mooi project!

Anonymous
4 years ago

Goede samenwerking ook. Gefeliciteerd