Kunstwerk De Lotusbloem

Construsoftbimawards - Kunstwerk De Lotusbloem
Kategória Kis méretű projektek
Év 2019
Ország Benelux
Szervezet Buyk Constructies BV
Szerző Atelier Marijke de Goey
Társszerzők SID Studio
Ügyfél Provincie Limburg
Az építmény helye Schinveld
Tags

In het Limburgse Onderbanken, nabij de Gemeente Schinveld, is er een nieuwe fietsbrug over de turborontonde in de N274 gerealiseerd. Het ontwerp van de 188 meter lange fietsbrug is een resultaat van het ontwerp welke voort komt uit een nauwe samenwerking tussen IPV Delft, Gemeente Onderbanken, Provincie Limburg, Atelier Marijke de Goey en IBA Parkstad. Over die brug rijd je het Limburgse landschap uit en wordt je verwelkomt als je vanuit Duitsland Limburg binnenrijdt. Zowel de fietser als de automobilist die langs de brug en kunstwerken rijdt, ervaart door die verplaatsing een visuele verandering van de sculptuur. Dat levert zo vanuit elke hoek een continu dynamisch, veranderend beeld op.

Buyk Constructies BV heeft in goede samenwerking met kunstenares Marijke de Goey en haar adviseurs Dhr. Mick Eekhout en Arjan Habraken van SID Studio in opdracht van de Provincie Limburg de bijzondere stalen kunstobjecten mogen realiseren.

De gehele brug is door de aannemer (BAM Infra) geheel in het werk gestort (in situ beton) en kent een naast een radius in het horizontale en verticale vlak ook een verkanting in het brugdek. Het bijzondere RVS spijlenhekwerk is gemaakt en gemonteerd door Vissers staal.

De visualisatie, engineering en controle van de 3 stalen kunstobjecten had zonder de uitwisselingsmogelijkheden van ons IFC/Tekla model met de software van SID Studio, Atelier Marijke de Goey en aannemer BAM vele malen complexer geweest. Gelukkig sloten deze modellen vrijwel probleemloos aan en is er ter controle van de bestaande situatie nog een zeer nauwkeurige 3D scan gemaakt door BIM4All uit Rijssen. De inmeting is gedaan om er zeker van te zijn dat de in het werk gestorte verankering van het hoofdobject (4 kolomvoeten met 8 stuks M30 DEMU ankers per stuk) perfect zouden passen. Het gehele object is op de grond op een mal voor gemonteerd en nagenoeg uit 1 stuk door Mammoet Geleen ingehesen.

Objecten zijn uitgevoerd in de materiaalkwaliteit S355J2H voorzien van 3.1 certificaat en naadloze uitvoering (het blijft zichtwerk natuurlijk) en geleverd volgens EXC3. Doordat de afmetingen van de kubussen dusdanig zijn dat deze niet meer te verzinken en/of te vervoeren zijn is het object door onze engineer Louis de Bot in maakbare/transporteerbare delen ‘opgeknipt’. Deze delen moesten uiteraard tijdens transport, conservering en aflassen op locatie vormvast blijven. Voor de productie is er een basis mal gemaakt welke ook in het werk is gebruikt om het object geheel weer op te bouwen.

De verbindingen zijn deels voorzien van paspennen en/of inwendige schuifmoffen. Constructief gezien zijn de delingen in goed overleg met SID Studio geplaatst op de meest verantwoorde posities, desondanks zijn alle stuiken in het object volledig doorgelast (ook de stuikverbindingen in het werk). Het gehele object is eerst in delen gestraald, geschoopeerd en voorzien van een 3-laags verfsysteem – vervolgens zijn in het werk de stuiken na het lassen en lasonderzoek geconserveerd. Het ontwerp kent heel veel bijzondere buiskruisingen en/of snijlijnen die vrijwel onmogelijk handmatig uitgezet zouden kunnen worden op de buizen. Gelukkig waren de stepfiles welke vanuit Tekla gegenereerd zijn voor onze eigen buislaser en de buislaser van collega Van Kerkhof in Oss (voor enkele grotere diameters) perfect bruikbaar waardoor het samenstellen in de productie een klein feestje was!

In dit project is er bewust gekozen om de onderdelen op te delen in zo veel mogelijk merken. Deze merken vervolgens samen te stellen en voor te lassen om vervorming te beperken. Daarna zijn de merken pas samengesteld en in delen gepast om vervolgens het supermerk te kunnen aflassen. Op deze manier maak je een zeer ingewikkelde productie van een supermerk eenvoudig en overzichtelijk. De kleine toevoegingen zoals het aangeven van kleuren van de onderdelen is dan voor zowel productie als montage een zeer handige bijkomstigheid!

Gezien de afmetingen, buis op buis aansluitingen en bijzondere knopen was dit een zeer uitdagend project wat nooit gerealiseerd had kunnen worden zonder hulp van Tekla, onze uitstekende engineers, vakmensen in de productie en monteurs op locatie! Kunst met een grote K(ubus)!

In Onderbanken in Limburg, near Schinveld, a new bicycle bridge has been built across the turbo roundabout above the N274. The design of the 188-meter bicycle bridge is a result of a close collaboration between IPV Delft, Municipality of Onderbanken, Province of Limburg, Atelier Marijke de Goey and IBA Parkstad.

Buyk Constructies BV has built the steel artwork in close cooperation with artist Marijke de Goey and her advisors, Mr. Mick Eekhout and Arjan Habraken from SID Studio, in direct order from the Province of Limburg.

The engineering and control of the 3 steel art objects would have been much more complex without the exchange possibilities of our IFC / Tekla model.

Objects are executed in material quality S355J2H with 3.1 certificate and seamless execution (it remains visible work of course) and delivered according to EXC3.

Hagyja meg véleményét

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
5 éve

mooi ontwerp, ziet er goed uit, ruimtelijk, maar een huzarenstukje om te maken.
alle buisverbindingen door elkaar heen, geweldig.