Comenius Lyceum “econasium”

Construsoftbimawards - Comenius Lyceum “econasium”
Category Public Interest Projects
Year 2020
Country Benelux
Organization Vic Obdam
Author Dilu Beenker
Co-authors Thijmen Blankendaal
Client Oijevaar Alkmaar
Place of construction Amsterdam
Vote for this project

Het verouderde schoolgebouw Comenius Lyceum, dat gebaseerd was op een ontwerp uit de Bossche School in de vorm van een carré met een groot buitenplein in het midden is een complete metamorfose ondergaan. Vic Obdam heeft hiervoor de staalconstructie geproduceerd en gemonteerd. De vernieuwde overdekte binnenplaats zorgt voor een mooie lichte, prettige omgeving voor de leerlingen en docenten.

De 110 ton’s constructie bestaat uit inpandig renovatiestaal, een tribune en een overkapping van de binnenplaats met trappen. Bij de binnenplaats is er gekozen voor stalenboomkolommen. De opzichzelfstaande stalen boomkolommen bestaan uit constructiebuizen die aan de bovenzijde vertakken in meerdere kleine constructiebuizen. De vertakte stalenbuizen vangen de houten gordingen van de dakconstructie op welke in het zicht blijven. Samen met de stalentrappen bekleed met hout geeft de overdekte binnenplaats een warme en open sfeer waar elke student met veel plezier zijn tijd door brengt.

De constructie zorgt voor een volledig opzichzelfstaande overkapping. Hierdoor is het gebruikt van windverbanden en gevelstaal overbodig. Samen met de nieuwe trappen zorgt de binnenplaats voor een centrale plek die de koppeling maakt tussen de verschillende verdiepingen en gebouwzijdes van het Comenius Lyceum.

The outdated school building Comenius Lyceum, which was based on a design from the Bossche School in the form of a square with a large outdoor square in the middle, has undergone a complete metamorphosis. Vic Obdam produced and assembled the steel structure for this project. The renovated covered courtyard provides a beautiful light and pleasant environment for the pupils and teachers.

The 110-ton construction consists of indoor renovation steel, a grandstand and a roof of the courtyard with stairs. Steel tree columns have been chosen for the courtyard. The stand-alone steel tree columns consist of construction tubes that branch into several small construction tubes at the top. The branched steel tubes catch the wooden purlins of the roof structure which remain in sight. Together with the stables stairs clad in wood, the covered courtyard gives a warm and open atmosphere where every student enjoys spending time.

The construction provides a completely independent canopy. This makes the use of wind bracing and facade steel superfluous. Together with the new stairs, the courtyard creates a central place that links the different floors and building sides of the Comenius Lyceum.

Leave your comment

  Subscribe  
Notify of