Grid-shell steel dome structure

Construsoftbimawards - Grid-shell steel dome structure
Category Student Projects
Year 2024
Country Hungary & Romania
Organization bim.Group Kft.
Project partners consultants: Dr. Seres Noémi, Dr. Koris Kálmán, Dr. Stocker György Mihály, Lewandowski Dávid (bim.Group Kft.)
Author Sárvári Tamás
Client BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS
Place of construction Hungary, Zalaszántó
Tags Parametric designConcreteTekla StructuresTrimble ConnectSteel

A nevem Sárvári Tamás, szeretném bemutatni szakdolgozatomat, amelynek címe “Acélszerkezetű rácshéj kupola tervezése”. A szakdolgozat témája egy buddhista emlékhely megóvása a környezeti hatásoktól. A Zalaszántón található Sztúpa egy 30 méter magas és 24 méter széles épület, amit vallási okokból nem lehet átalakítani. Így egy burkolat tervezése volt a feladatom, amely megvédi a szerkezetet a külső károsító hatásoktól. A végeredmény egy acélszerkezetű rácshéj kupola lett, amelyre közvetlenül terhel az üvegburkolat. A feladat elvégzéséhez parametrikus tervezés eszközeit használtam, így egy Rhino- Grasshopper kód segítségével, megkerestem egy megfelelő alakzatot és annak legkedvezőbb felosztását.

My name is Tamás Sárvári, I would like to present my thesis entitled “Designing a grid-shell steel dome structure”. The subject of the thesis is the protection of a Buddhist memorial site from environmental effects. The Stupa in Zalaszántó is a building 30 m high and 24 m wide, which cannot be rebuild for religious reasons. So my task was to design a facade to protect the structure from external damage. The end result was a grid-shell steel dome structure directly supported by a glass cladding. To complete the task, I used parametric design tools, so I used a Rhino- Grasshopper code to find a suitable shape and its most favourable partitioning.

Leave your comment

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments